Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nóż do sushi...
Date: 21 May 2004 04:54:24 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c8gicp$25f$1@atlantis.news.tpi.pl> <40ac859d$1_2@news.bluewin.ch>
<c8ibvb$sd8$1@nemesis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<4...@o...com> <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1085115264 22145 80.72.34.43 (21 May 2004 04:54:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 May 2004 04:54:24 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202348
Ukryj nagłówki
In <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl> Hanna Burdon wrote:
> In news:40AD09B5.BA8DCEE5@olypen.com, Magdalena Bassett wrote:
>>> Powiedzcie mi, co się kraje takimi nożami? Przecież suszi to
>>> gotowany wystygły ryż?
> Tak, generalnie rzecz biorąc jest to gotowany ryż z octem. Jeden z
> rodzajów sushi to makizushi, ryż zawinięty w suszone wodorosty.
> Prawdopodobnie nóż służy do krojenia takiego rulonu. Im ładniej się
> przekroi, tym ładniej wygląda. :-)
> http://www.rit.edu/~wri8858/741/project3/maki.html
Tak masz rację, nie pomyślałe. kiedy trzeba przeciąć taki rulon z
zimnego ryżu owiniętego wodorostami i jescze z czymś twardym w środku,
to dobry nóż się przydaje.
W takim razie wystawiam na licytację mój ukochany nóż firmy ""Alfons
Menčik Lwów-Kraków". Cena wywoławcza 199 zł. Trochę wprawdzie
wyszczerbiony, bo służył mi w dzieciństwie za miecz hoplity. Gdybym
bawił się był wtedy w samuraja, też by się pewnie nadał. ;-) W każdym
raze szczerby już zanikły od częstego ostrzenia i ostatni krajałem z nim
z powodzeniem suszi.
A jeśli kogoś nie stać, niech robi suszi innego rodzaju.
Władysław
|