Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.theplane
t.net!newsfeed.icl.net!newsfeed.skycache.com!Cidera!152.163.239.131!portc03.blu
e.aol.com!wn4feed!worldnet.att.net!135.173.83.20!wnmasters3!bgtnsc05-news.ops.w
orldnet.att.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@...com>
From: Michael <...@...com>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: befsztyk
References: <8kk0am$f7e$1@ultra60.mat.uni.torun.pl>
<1edr0ky.ywligdxd7xazN%wlos@tele.com.pl>
<9Tzb5.3679$wy2.86956@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 44
Date: Sat, 15 Jul 2000 04:50:23 GMT
NNTP-Posting-Host: 12.78.110.165
X-Complaints-To: a...@w...att.net
X-Trace: bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net 963636623 12.78.110.165 (Sat, 15 Jul 2000
04:50:23 GMT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Jul 2000 04:50:23 GMT
Organization: AT&T Worldnet
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31133
Ukryj nagłówki
Jak poledwica jest dobra (befsztyk jest z poledwicy. Z innych wolowin
robi sie rozbefy, brizole i steki), to znaczy urwany palcami kawalek z
sola da sie zjesc jak szczypte tatara, to po jednej minucie smazenia
plastrow 2,5-3cm na BARDZO rozgrzanej patelni (z odrobina tluszczu
lub na sucho) na kazdej stronie nie moze byc sladu soku.( Jak jest sok to
smazenie mozna przerwac, a mieso dodusic z cebulka do miekkosci.) Mieso
pozostanie surowe w srodku co przy dobrej poledwicy nie przeszkadza.
Niektorzy polecaja lekkie rozbicie piescia przed smazeniem.
Michal
Agnieszka wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:1edr0ky.ywligdxd7xazN%w...@t...com.pl...
> > stanowisko 12 w pracowni 3 <3...@i...uni.torun.pl> wrote:
> >
> > > jak sie robi befsztyk??? moj chlop nie chce juz jesc kurczaka!!
> >
> > Najprosciej na swiecie. Smazysz gruby plaster poledwicy wolowej.
> > Reszta to kwestia wprawy i gustu.
> >
> > Wladyslaw
>
> Wcale to nie takie proste, drogi Wladyslawie. Poledwica jest droga, a latwo
> ja zmarnowac traktujac niewlasciwie. Stanowisko 12 w pracowni 3 wyglada na
> poczatkujaca w sztuce kulinarnej, wiec chyba nalezy jej wyjasnic podstawowe
> zasady przyrzadzania befsztykow z poledwicy:
>
> 1. Bron Boze nie wolno bewsztyka rozbijac tluczkiem, gruby plaster mozna ew.
> rozgniesc reka, choc nie jest to konieczne.
> 2. Nie wolno befsztyka solic przed smazeniem. Rzucamy plaster na patelke z
> dobrze rozgrzanym tluszczem, jak sie osmazy z jednej strony przewracamy i
> dopiero wtedy solimy te osmazona strone, po powtornym przewroceniu solimy
> druga strone.
> 3. Smazymy b. krotko. W zaleznosci od upodoban befsztyk moze byc w srodku
> calkiem surowy, lekko rozowy, albo tez calkiem usmazony, ale z tym trzeba
> uwazac, aby nie przesmazyc (max kilka minut).
>
> Ominiecie jednej z powyzszych zasad spowoduje stwardnienie befsztyka.
> Inne przyprawy poza sola mozna dodac przed, w trakcie lub po smazeniu wedle
> smaku.
|