Data: 2000-07-15 04:50:23
Temat: Re: Odp: befsztyk
Od: Michael <...@...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jak poledwica jest dobra (befsztyk jest z poledwicy. Z innych wolowin
robi sie rozbefy, brizole i steki), to znaczy urwany palcami kawalek z
sola da sie zjesc jak szczypte tatara, to po jednej minucie smazenia
plastrow 2,5-3cm na BARDZO rozgrzanej patelni (z odrobina tluszczu
lub na sucho) na kazdej stronie nie moze byc sladu soku.( Jak jest sok to
smazenie mozna przerwac, a mieso dodusic z cebulka do miekkosci.) Mieso
pozostanie surowe w srodku co przy dobrej poledwicy nie przeszkadza.
Niektorzy polecaja lekkie rozbicie piescia przed smazeniem.
Michal
Agnieszka wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:1edr0ky.ywligdxd7xazN%w...@t...com.pl...
> > stanowisko 12 w pracowni 3 <3...@i...uni.torun.pl> wrote:
> >
> > > jak sie robi befsztyk??? moj chlop nie chce juz jesc kurczaka!!
> >
> > Najprosciej na swiecie. Smazysz gruby plaster poledwicy wolowej.
> > Reszta to kwestia wprawy i gustu.
> >
> > Wladyslaw
>
> Wcale to nie takie proste, drogi Wladyslawie. Poledwica jest droga, a latwo
> ja zmarnowac traktujac niewlasciwie. Stanowisko 12 w pracowni 3 wyglada na
> poczatkujaca w sztuce kulinarnej, wiec chyba nalezy jej wyjasnic podstawowe
> zasady przyrzadzania befsztykow z poledwicy:
>
> 1. Bron Boze nie wolno bewsztyka rozbijac tluczkiem, gruby plaster mozna ew.
> rozgniesc reka, choc nie jest to konieczne.
> 2. Nie wolno befsztyka solic przed smazeniem. Rzucamy plaster na patelke z
> dobrze rozgrzanym tluszczem, jak sie osmazy z jednej strony przewracamy i
> dopiero wtedy solimy te osmazona strone, po powtornym przewroceniu solimy
> druga strone.
> 3. Smazymy b. krotko. W zaleznosci od upodoban befsztyk moze byc w srodku
> calkiem surowy, lekko rozowy, albo tez calkiem usmazony, ale z tym trzeba
> uwazac, aby nie przesmazyc (max kilka minut).
>
> Ominiecie jednej z powyzszych zasad spowoduje stwardnienie befsztyka.
> Inne przyprawy poza sola mozna dodac przed, w trakcie lub po smazeniu wedle
> smaku.
|