Data: 2006-01-18 16:44:34
Temat: Re: Olej po frytkach
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Magda" <m...@i...pl> napisal w wiadomosci
news:dqlfhn$492$01$1@news.t-online.com...
> Czy olej po smazeniu frytek mozna kolejny raz uzywacc do smazenia?
Mozna, mozna, ale najlepiej go po ostygnieciu i odstaniu ostroznie zlac, by
wszystkie "smiecie" zostaly na dnie. Niektórzy dolewaja do oleju jeszcze
octu, ze niby go odmladza, ja tam nie próbowalam. A na grupie czytalam, ze
niepowtarzalny smak produktów jak ze smazalni frytek i ryb, a do którego sie
dazy potem w domu, uzyskuje sie tylko przez smazenie na starym oleju:P Ze
niby co, rakotwórczy? Ponoc wszystko smazone w glebokim oleju (a zwlaszcza
ziemniaki) jest rakotwórcze, a wiec nie zalezy to zasadniczo od "mlodosci"
oleju.
Pozdrawiam,
Akulka
|