Data: 2015-07-03 17:00:21
Temat: Re: Ostatni oddech szparagów i witajcie chłodniki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> szaszłyczek z czereśniami został w tym roku nagrodzony za oryginalność
> Oryginalność połączenia, bo za dużo przy nim roboty nie było.
Jak się idzie na festiwal, to trzeba przebojem! I wierzyć w siebie
-- choćby się nadziło na patyczek bób z czereśniami, to i tak można
zwyciężyć.
>> Ja zwróciłem uwagę na zieloną roladę wyjątkowej urody. "Zelena rolada
>> od boba" podobną nagrodę zdobyła osiem lat temu -- i, jak widać,
>> przyjęła się. To może być dobre, trzeba kiedyś samemu spróbować. Za
>> trzymanie się tradycji nagradzano na przykład bób z karczochami. Z
>> bardziej tradycyjnych może być też na przykład dorsz z bobem. "Na
>> bijelo", ale również na zimno, w postaci pasztetu. Albo kopytka
>> (gnochi) z tymże. Tak samo flaki. Na zimno, to jeszcze z oliwkami i
>> ośmiornicą, jako sałatka. "Grochówki" trudno zliczyć, a w środku maja
>> jeszcze upały nie takie, więc i te się nadadzą -- do łączenia ludzi,
>> bo to zawsze najważniejsze.
>
> Na pasztet i roladki też zwróciłam uwagę. Jednak potrawy a' la grochówka
> vel fasolka po bretońsku w zdecydowanej przewadze. Z tą różnicą, że
> niektóre w kolorze swojskiej grochówki, żółto-pomarańczowe, a niektóre
> zachowały zielony kolor bobu.
> Czy bób po ugotowaniu (np. z koperkiem) trzeba obierać ze skórki?
Nie trzeba, ja przynajmniej tego nie robię. Ale niektórzy uważają, że
jadalny jest tylko środek -- technicznych problemów to nie sprawia, bo
wystarczy nacisnąć i zielone samo wyskakuje. Zawsze oczywiście młodszy
i zieleńszy bób lepszy od w pełni dojrzałego.
Niektóre ajntopfy widać *z bobem*, inne *z bobu*. Bobowa zieloność jest
urocza, dla niej czasem warto po ugotowaniu powydłubywać liścienie ze
skórki (co idzie szybko). Jeśli nawet nie roladę, to można na bazie tego
zrobić pastę do chleba. Też zresztą wymienioną na liście festiwalowych
dań z któregoś roku.
W każdym razie w miejscu swego pochodzenia bób można spotkać w wielu
daniach. Warto mieć to na uwadze -- bo skoro same ziarenka od tylu lat
są u nas zname, to teraz pora na zaszczepienie Kultury Bobu. Nasi po
drugiej stronie się już włączyli: http://udruga-polonez.hr/festa-boba-2015/
więc ja też korzystając z okazji nie omieszkałem wspomnieć o festwalu.
--
Jarek
|