Data: 2015-07-04 18:48:56
Temat: Re: Ostatni oddech szparagów i witajcie chłodniki
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-07-04 16:30, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>> Kolendra, kumin, kardamon jest dostępny jako całe nasiona w każdym
>> sklepie "kolonialnym", także w PiP-ach, Kauflandach czy Auchanach.
>> Imbir to już wszędzie można kupić. Gałka, cynamon, goździki, pieprz
>> czy listek bobkowy - to chyba każdy ma w domu.
>
> Po PiP-ach nie chadzam, nie mam w okolicy. W Kauflandzie jest tego
> wszystkiego moc, ale długo wypatrywałem kuminu gdy mi się poprzedni
> skończył -- nie było. Może wszystek na prowincję wywieźli.
Zapewne. Miastowe za to mają restauranty, gdzie zażywać mogą
przyjemności bez biegania po sklepach.
>>> Wracając do qrczaka -- jaką by mu masalą sypnąć, jeśli wyjdzie
>>> żółte i mętnawe, a do tego jeszcze choć trochę ostre, będzie curry.
>>
>> Z pomidorami nie wychodzi żółte. To już nie curry?
>
> Zależy ile tych pomidorów kontra kurkuma. Może być ciemno żółte, wręcz
> czerwone. Bardziej jednak od ciemnych korzonków, względnie papryki.
> Pomidory słabo mi do curry pasują, ale jeśli to ktoś tak nazwie -- nic
> złego mu nie powiem.
Hindusom jednak pasuje (np.
http://pachakam.com/Recipes/Easy-Tomato-Curry-Thakka
li-Curry-1318), ale
może oni też nie wiedzą, co czynią.
IMO curry to taka sałatka jarzynowa, co dom to inne pomysły.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|