Data: 2015-07-04 18:59:00
Temat: Re: Ostatni oddech szparagów i witajcie chłodniki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak pisze:
> Po napisaniu swojego i Waszych późniejszych komentarzach uświadomiłam
> sobie, jak bardzo wielkiego dokonałam uproszczenia. Wedle kanonu
> powinien to być bób curry.
A co sobie będziemy żałować: bób qry.
>> Beleco. W opisie jednego z dań było, że z bobu suchego i z zielonego.
>> Bywało dawniej, że zeszłoroczny bób mielono na mąkę i wypiekano z niego
>> chleb. Tu jestem już pewien, że dzisiaj tak nie trzeba. Ale niektóre
>> suche strączkowe dobrze nadają sie do rozgotowania i zrobienia z tego
>> bazy do sosu. Z bobem nie próbowałem, bo wpółczesnie zjada się go przede
>> wszystkim na świeżo. Ale soczewica do takich rzeczy nadaje się wybornie.
>
> A to nie będzie już dal?
To zależy, czy z tej fuzji strzelamy do celu, czy w dal.
--
Jarek
|