Data: 2018-02-03 09:30:15
Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: Trybun <c...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-02-02 o 19:01, i...@g...pl pisze:
> Nieustająco budzi mój zachwyt.
> Po pierwsze - przygotowany na parze jest szczegolnie smaczny, także jako łączny
zastępnik ziemniaków, selera i pietruszki w tradycyjnej sałatce jarzynowej czyni ją o
wiele(!!!) smaczniejszą i wyrafinowaną w smaku, tudzież mniej tuczącą.
> W ogole teraz warzywa do tej sałatki przygotowuję na parze - ekstra!
> Po drugie - taki uparowany jest przepyszny saute oraz jako składnik zapiekanek.
> Po trzecie - pyszna jest surówka z pasternaku z jabłkiem, rodzynkami i orzechami
włoskimi oraz śmietaną i majonezem.
> Po czwarte - puree ziemniaczano-pasternakowe.
> Po piąte - niesamowicie uszlachetnia smak i aromat rosołu.
>
> Generalnie wyparł z mojej kuchni korzeniową pietruszkę, która przy nim jest
pospolita i szara...
Teraz już chyba nie ma starej dobrej pietruszki w ofercie, ani w postaci
nasion do wysiewu ani w warzywniaku. Pamiętam smak, zapach i aromat
pietruszki sprzed laty, dzisiaj to jest to tylko jakieś bezsmakowe
badziewie któremu znacznie bliżej do marchwi niż do pietruszki. A może
to ten pasternak sprzedawany pod nazwą pietruszki.
|