Data: 2018-02-03 11:15:18
Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Pasternak NIE JEST bezsmakowy, to pietruszka przy nim jest bezsmakowa. Ta dzisiejsza
zwłaszcza, bo takie jej odmiany są w handlu - żeby była dorodna i bez smaku, to dużo
jej kupisz.
Pasternak bardzo łatwo odróżnić od pietruszki, bo ma ,,piętkę" z bardzo wyraźnym
ciemnym zagłębieniem wokół miejsca wyrastania naci, a u pietruszki to miejsce jest po
prostu wzniesione.
Przesmaczny jest ugotowany w parowarze - nie ciemnieje po ugotowaniu jak pietrucha,
delikatny i kremowy acz spoisty w konstystencji, smak słodki ze słonawą nutą (bardzo
dobry balans smakowy, nie wymaga soli), przyjemny aromat.
Gdzie tam ordynarnej pietruszce do niego! Pietruszki korzeniowej prakty
Dziś będę robić z takiego uparowanego (25-30 minut) i ostudzonego (musi stężeć)
pasternaku autorską zapiekankę - grube skośne plastry wymieszam ze zrumienionym
boczkiem, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem, zaleję kremówką z rozbełtanym w niej
jajkiem i dodanym startym manchego (manchego mojej produkcji, jasne, podobnie jak
boczek i pasternak), posypię wierzch serem takoż i 25 minut w gorącym piecu do
zrumienienia.
?
|