Data: 2016-12-24 22:43:56
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wolim <n...@p...tu> wrote:
> W dniu 2016-12-24 o 22:04, Ikselka pisze:
>> wolim <n...@p...tu> wrote:
>>> W dniu 2016-12-24 o 01:53, Ikselka pisze:
>>>> Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
>>>> dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
>>>> Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
>>>> zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
>>>> gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
>>>> bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
>>>> aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
>>>> Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
>>>> odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
>>>> dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
>>>>
>>>>
>>>
>>> A to polecam dodanie pasternaku do puree ziemniaczanego. Też ciekawa
>>> odmiana.
>>
>> O to ro! Spróbuję jutro.
>> Myślę też o kremowej zupie.
>
> O! Bardzo dobra zupa krem z białych korzeniowych z oliwą truflową.
> Polecam :)
>
Skąd wziąć tę oliwę?
--
XL
|