Data: 2016-12-24 22:06:36
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-24 o 22:04, Ikselka pisze:
> wolim <n...@p...tu> wrote:
>> W dniu 2016-12-24 o 01:53, Ikselka pisze:
>>> Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
>>> dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
>>> Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
>>> zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
>>> gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
>>> bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
>>> aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
>>> Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
>>> odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
>>> dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
>>>
>>>
>>
>> A to polecam dodanie pasternaku do puree ziemniaczanego. Też ciekawa
>> odmiana.
>
> O to ro! Spróbuję jutro.
> Myślę też o kremowej zupie.
O! Bardzo dobra zupa krem z białych korzeniowych z oliwą truflową.
Polecam :)
Pozdrawiam,
MW
|