Data: 2016-12-24 22:04:10
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wolim <n...@p...tu> wrote:
> W dniu 2016-12-24 o 01:53, Ikselka pisze:
>> Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
>> dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
>> Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
>> zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
>> gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
>> bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
>> aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
>> Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
>> odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
>> dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
>>
>>
>
> A to polecam dodanie pasternaku do puree ziemniaczanego. Też ciekawa
> odmiana.
O to ro! Spróbuję jutro.
Myślę też o kremowej zupie.
>
> Wesołych!
>
Wzajemnie!
--
XL
|