Data: 2016-12-24 10:41:55
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-24 o 01:53, Ikselka pisze:
> Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
> dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
> Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
> zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
> gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
> bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
> aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
> Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
> odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
> dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
>
>
A to polecam dodanie pasternaku do puree ziemniaczanego. Też ciekawa
odmiana.
Wesołych!
Pozdrawiam,
MW
|