Data: 2016-12-24 01:53:54
Temat: Pasternak zachwyca.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
--
XL
|