Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.neostra
da.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrad
a.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Patelnie (trochę spamująco)
References: <5468e3ff$0$11135$65785112@news.neostrada.pl>
<546da52b$0$7789$65785112@news.neostrada.pl>
<m4kcol$ls6$1@node1.news.atman.pl>
<546f107e$0$2858$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<546f3be4$0$2855$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5473043e$0$6283$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54746c53$0$30342$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 25 Nov 2014 22:29:37 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 42
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1416950978 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18093 77.253.217.116:40349
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359385
Ukryj nagłówki
Trybun napisał:
>> Ceramika patelni jest jak śnieg biała, o jakich "odbarwieniach" tu mowa?
>> Zabarwić, to i owszem, trochę się taka patelnia może. Ale tylko w trakcie
>> smażenia. Po umyciu śladu nie ma. Zresztą co to za mycie -- dość pod kran
>> włożyć i już patelnia błyszcząca lśni jak miesiąc w pełni.
>
> Właśnie w tym leży problem - w tym że jej powierzchnia jest biała, gdyby
> była brązowa bądź czarna takie przebarwienia nie byłyby widoczne. A tak
> zamiast na wieszaku w kuchni patelnię muszę chować do szafki bo wygląda
> mało estetycznie.
> No niestety - w praktyce nie tylko wodą ale nawet taką ostrą ściereczką
> i płynem do naczyń nie idzie usunąć całkowicie tych przebarwień po
> smażeniu placków z cukinii.
Problem najprawdopodobniej leży w tym, że to nie jest zwykła ceramiczna
patelnia, tylko Specjalna Patelnia Ceramiczna. Być może nawet patelnia
emaliowana, taka, jak kilkadziesiąt, albo i sto lat temu.
>> Trudno mi się brać za eksperyment, gdyż nie znam wspomnianej liczby N
>> potrzebnej do analizy wyników. Wielokrotnie smażyłem cukinie w plastrach
>> na patelni ceramicznej, bardzo mocno rozgrzanej, na sucho niemal, bez
>> tłuszczu. Na metalowej lub emaliowanej powierzchni w takich warunkach
>> już by nastąpił tak zwany przypał. A tu, owszem, warzywo mocno się od
>> razu przypiekło, ale na patelni żadnej destrukcji. Effectus nullus,
>> jakom wcześniej rzekł.
>
> Mnie też nie udało się takiej patelni zanieczyścić niczym innym poza
> smażeniem owych placków z cukinii.
A jakaś hipoteza na temat tego, że tarta tarką cukinia zanieczyszcza
patelnię, zaś krojona nożem wcale?
Jarek
--
Istotnie, pod nasypem wyzywająco leżał nocnik z poobtłukiwaną emalią,
zżarty rdzą, a dokoła niego pełno było jakichś potłuczonych garów, które
to naczynia, nie nadające się już do użytku domowego, układał tu zawiadowca
stacji jako ewentualny materiał do dyskusji archeologicznych przyszłych
stuleci. Po odkryciu tych garnków archeologowie zgłupieją, a w szkole dzieci
uczyć się będą o epoce nocników emaliowanych.
|