Data: 2014-11-26 17:42:35
Temat: Re: Patelnie (trochę spamująco)
Od: Trybun <i...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-11-25 o 22:29, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> Problem najprawdopodobniej leży w tym, że to nie jest zwykła ceramiczna
> patelnia, tylko Specjalna Patelnia Ceramiczna. Być może nawet patelnia
> emaliowana, taka, jak kilkadziesiąt, albo i sto lat temu.
Pozostaje Ci tylko za eksperymentować wg. przepisu który podałem wcześniej.
>>> Trudno mi się brać za eksperyment, gdyż nie znam wspomnianej liczby N
>>> potrzebnej do analizy wyników. Wielokrotnie smażyłem cukinie w plastrach
>>> na patelni ceramicznej, bardzo mocno rozgrzanej, na sucho niemal, bez
>>> tłuszczu. Na metalowej lub emaliowanej powierzchni w takich warunkach
>>> już by nastąpił tak zwany przypał. A tu, owszem, warzywo mocno się od
>>> razu przypiekło, ale na patelni żadnej destrukcji. Effectus nullus,
>>> jakom wcześniej rzekł.
>> Mnie też nie udało się takiej patelni zanieczyścić niczym innym poza
>> smażeniem owych placków z cukinii.
> A jakaś hipoteza na temat tego, że tarta tarką cukinia zanieczyszcza
> patelnię, zaś krojona nożem wcale?
>
> Jarek
>
Najpoważniejsza przesłanka to wysoka temperatura w jakiej trzeba smażyć
placki i długi czas smażenia w takiej temperaturze.
|