Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "E." <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Date: Thu, 27 May 2010 14:25:07 +0200
Organization: Dzial Sieciowy ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 29
Message-ID: <htlodm$pks$1@news.net.icm.edu.pl>
References: <8qw2oqzm4r05$.15p5181rc7vb6.dlg@40tude.net>
<4WVKn.6$eb3.4@newsfe27.ams2>
<3jxtq6fenjfh$.1bhfnycf1t1y1$.dlg@40tude.net> <htln49$5m4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010197084.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.net.icm.edu.pl 1274963190 26268 84.10.197.84 (27 May 2010 12:26:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...net.icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 May 2010 12:26:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (X11/20090817)
In-Reply-To: <htln49$5m4$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328183
Ukryj nagłówki
Barbara K. pisze:
> Ech, szczęściara z Ciebie. Ja jeszcze nie trafiłam do dobrą wołowinę, a
> tym bardziej młodą :-( Ale na ten temat dyskusja już była, więc
> pozostaje mi pogodzić się z losem...
W dużym mieście nie ma szans - kupuje się taką, jaką akurat mają w sklepie.
>
> Pozdrawiam
> Barbara, może jednak kiedyś zrobię jeszcze jedno podejście do wołowiny z
> tego właśnie przepisu...
Mi zawsze wychodzi:
kawał wołowiny zrazowej, pokroić na steki, rozbić tłuczkiem.
Obsypać przyprawami (jakie lubisz - ja wrzucam do młynka liście laurowe,
pieprz, ziele angielskie - zemleć na proszek, obsypać mięso).
w brytfance ukladać warstwami: na dół ciut oleju, potem warstwa mięsa,
warstwa cebuli pokrojonej w piórka i znów mieso, na wierzch cebula.
Podlewasz wodą lub bulionem tak do połowy.
Pakujesz pod przykryciem do piekarnika i dusisz ok. 1,5 do 2 godzin
zaglądając i przekładając mięso, by to z wierzchu nie wyschło.
Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
noża nie trzeba używać do jedzenia :)
Już kilka osób zrazonych do wołowiny z powodu podeszwy pozytywnie się
przekonalo do niej po takiej uczcie.
E.
|