Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
m!feed.xsnews.nl!border-1.ams.xsnews.nl!feeder1.cambriumusenet.nl!feeder3.cambr
iumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.c
om!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a
-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <4bff874a$0$19166$65785112@news.neostrada.pl>
From: Panslavista <p...@i...pl>
Subject: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 28 May 2010 11:04:45 +0200
References: <8qw2oqzm4r05$.15p5181rc7vb6.dlg@40tude.net>
<4WVKn.6$eb3.4@newsfe27.ams2>
<3jxtq6fenjfh$.1bhfnycf1t1y1$.dlg@40tude.net> <htln49$5m4$1@news.onet.pl>
<1t22ki33i8pcu$.1pmc3himb8f4p.dlg@40tude.net>
<4bfe8039$0$19169$65785112@news.neostrada.pl>
<6lv0midlktd0.jdd67zji5ph8$.dlg@40tude.net>
User-Agent: KNode/0.10.1
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.251.53
X-Trace: 1275037514 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 19166 83.6.251.53:24287
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328198
Ukryj nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Thu, 27 May 2010 16:22:12 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>> Z niebejcowanej pręgi mięso i rosół na bazę do flaków
>
> Takie podstawowe rzeczy wie chyba każda gospodyni, czyż nie? Zawsze do
> rosołu daję pręgę, szponder, prócz oczywiście antrykotu jako głownego
> składnika. Generalnie rosół uznaję tylko wołowy, odkąd nie sposób kupić
> dobrego koguta mięsnego (nie kura, nie kurczak, lecz młody, tuczony
> kogut!). Ostatnio dostaję czasem takie koguty od rodzinki, ale przeciez
> nie mogę żerować na ich pracy. Prędzej sama sobie zacznę hodowac - mam
> warunki i ochotę. A mięso z takiego kogutka, nawet po prostu ugotowane w
> rosole, to w porównaniu z "miejskimi" kurczakami rzecz... absolutnie BEZ
> porównania. I to nie jest przesada. To inna forma białka, no po prostu.
> Kiedy pierwszy raz dostałam taki prezent, ciocia powiedziała: "Masz,
> jedzcie, bo już zapomnieliście, jak smakuje dobry kurak. Wujek to takiego
> ze sklepu nawet nie tknie! Raz kupiłam, to ugryzł kawałek i wypluł."
> Myślałam, że ciocia żartuje. Tymczasem odkąd spróbowaliśmy jej "kuraków",
> też te "sklepowe" znikły prawie zupełnie z listy moich zakupów... No nie
> mogę/możemy ich jeść już. Jeszcze skrzydełka w KFC mogą być, bo
> nafaszerowane chemią, przyprawami, można zjeść raz w roku i nie umrzeć...
>
>
>> - niebo w gębie - o
>> ile samemu czyści się flaki, bez wapna.
>
> Ponieważ flaki nieoczyszczone trudno kupić, bo nawet w moich ulubionych
> sklepach sprzedają już poddane obróbce, w zw. z tym flaki gotuję tylko na
> więta i to nie zawsze, bo jest tyle innego jedzenia.
Bo z flakiami jest tak samo jak z brojlerami.
|