Data: 2016-11-29 14:49:20
Temat: Re: Pierniczki Pana Pazio
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2016 o 14:02 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 28.11.2016 o 23:52, Trefniś pisze:
>>
>> Ponieważ byłem czynnym uczestnikiem dyskusji, wypadałoby się
>> wypowiedzieć :)
>>
>> IMHO bardzo rozsądny przepis.
>
> Przepis może i dobry, tylko nie wiem, w jakim celu dzielić wykonanie na
> dwa dni. Skarmelizowany cukier z miodem i z masłem tak zgęstnieje, że na
> drugi dzień rozmieszać tę miksturę z mąką to będzie męka Pańska.
Autor zaznacza, że mocno miesza miód z cukrem na małym gazie by nie
zakrzepł i wtedy dodaje tłuszcz, ciągle mieszając.
Teraz jest czas do następnego dnia na "przegryzienie" się składników.
Na następny dzień w makutrze uciera to wszystko, by pozbyć się wszelkich
grudek.
Natomiast nie widzę żadnego powodu, by w pierwszy dzień, obok tłuszczu,
dodać też wodę.
Jeśli częściowo wyparuje, kolejnego dnia i tak miesimy ciasto dbając o
odpowiednią konsystencję.
Odrobinę wody można też wtedy dodać.
--
Trefniś
|