Data: 2002-03-28 17:22:19
Temat: Re: Piers z indyka (pieczona) -Help!
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Tomek-Tw. <t...@b...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2215F8DAFC95D511837D00C04F82416E014E68E1@inf
2.rzeszow.tpsa.pl...
> Witam
>
> Kupilem piers z indyka (filet) w jednym kawalku, ok 1.8 kg i chcialbym
upiec
> na swiateczny obiad
> Jeszcze nigdy nie pieklem takiego kawalka tylko wieksze czesci (indyk w
> calosci)
>
> Jak upiec aby kawalek nie byl suchy?
>
Trzeba natrzec sola i odstawic do lodowki na kilka godzin. Potem obsmazyc
dokladnie na oliwie lub smalcu (smak lepszy, tylko "niepostepowy"). Pozniej
do rondla, troche wody (pol szklanki) i w piekarnik na 200st.C na pol
godziny. Wylacz piekarnik i niech mieso jeszcze dojdzie przez 10 min. Gdy
bedziesz kroil w plastry (zimne!) i okaze sie, ze troche surowego jest w
srodku, to nieszkodzi, przy podgrzewaniu sie zetnie. Mieso jest suche gdy
jest pieczone za dlugo. Przy podgrzewaniu tez uwazaj, zeby to zrobic szybko,
wtedy nie straci soczystosci. Co do przypraw to sa rozne szkoly, ja uwazam,
ze jedyna przyprawa pasujaca do pieczeni z indyka jest sol. Urozmaicac danie
mozna przez dodatki (vide moj przepis na babke do pieczonej piersi z
indyka), zurawina, borowki, sorowki, duszone pieczarki itp. Aha piers
indycza mozna nadziewac robiac w niej kieszen (chalka, watrobka, natka
pietruszki, sol pieprz)
Agata Solon, naturalna
|