Data: 2012-12-07 22:54:32
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:53:08 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>>
>>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>>> masy na
>>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>>> by było
>>>>> z zamrażalnika.
>>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>>
>>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>>> smak
>>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>>
>>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>>
>> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
>> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
>
> Kup placki w proszku.
>
> qr.a
Niby taka rozumiata jesteś, a nie rozumiesz, ze miała być surowa masa.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|