Data: 2012-12-07 23:01:37
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:57:41 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-12-07 23:54, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:53:08 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
>>>> Użytkownik "tomjas"<t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>>>>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>>>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>>>>> masy na
>>>>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>>>>> by było
>>>>>>> z zamrażalnika.
>>>>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>>>>
>>>>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>>>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>>>>> smak
>>>>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>>>>
>>>>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>>>>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>>>>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>>>>
>>>> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
>>>> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
>>>
>>> Kup placki w proszku.
>>>
>>> qr.a
>>
>> Niby taka rozumiata jesteś, a nie rozumiesz, ze miała być surowa masa.
>
> Te z pudełka przed smażeniem też są masa surową.
>
Nie surową, tylko liofilizowaną 3-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|