Data: 2012-12-07 22:53:08
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
> Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>
>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>> masy na
>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>> by było
>>>> z zamrażalnika.
>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>
>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>> smak
>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>
>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>
> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
Kup placki w proszku.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|