Data: 2012-12-07 22:38:35
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: "artustas" <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "tomjas" <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>
>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy
>>> na
>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by
>>> było
>>> z zamrażalnika.
>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>
>>
>>
>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>
> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd. o
ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
|