Data: 2012-12-07 22:36:53
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: "artustas" <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Zima to placków się zachciewa:).
>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy
>> na
>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by
>> było
>> z zamrażalnika.
>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>
>
>
> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>
Masa parę godzin leżała w lodówce, zczerniała tylko z góry - normalne, ale
po usmażeniu nie straciła wartości smakowych:).
Wiem, jak "smakują" przemrożone ziemniaki dlatego pytam, może jakaś
nadzieja....
>> A, i jak macie jakiś fajny szybki przepis do placków a`la po węgiersku,
>> chętnie skorzystam.
>
> Placki jak placki, ale wkłaaaaaaad... Zawsze jak robię gulasz z pręgi i mi
> zostanie tyle, że nie starczy na pełne porcje, to mrożę ten gulasz do
> placków na później albo na drugi dzień robię je od razu.
> Czyli placek jak placek (byle duży, chrupiący, czyli użyty od razu, bez
> czekania - więc smażę na dwóch patelniach), na placek gulasz, złożyć na
> pół, na wierzch jeszcze sos z gulaszu, na sos ser żółty starty i smażone
> pieczarki, a obok kiszony lub diabelski ogóreczek :-)
Kusi mnie cokolwiek innego niż sos z pieczarek który praktykowałem, ślina mi
cieknie na samą myśl placka z sosem z wołowiny:)
|