Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "artustas" <a...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Date: Fri, 7 Dec 2012 23:36:53 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 36
Message-ID: <k9tr27$h1e$1@node2.news.atman.pl>
References: <k9tp7v$fc1$1@node2.news.atman.pl>
<1l8lztbvqcb50$.5fv7of034t5s.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-89-167-76-17.nplay.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1354919815 17454 89.167.76.17 (7 Dec 2012 22:36:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Dec 2012 22:36:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349813
Ukryj nagłówki
>> Zima to placków się zachciewa:).
>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy
>> na
>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by
>> było
>> z zamrażalnika.
>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>
>
>
> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>
Masa parę godzin leżała w lodówce, zczerniała tylko z góry - normalne, ale
po usmażeniu nie straciła wartości smakowych:).
Wiem, jak "smakują" przemrożone ziemniaki dlatego pytam, może jakaś
nadzieja....
>> A, i jak macie jakiś fajny szybki przepis do placków a`la po węgiersku,
>> chętnie skorzystam.
>
> Placki jak placki, ale wkłaaaaaaad... Zawsze jak robię gulasz z pręgi i mi
> zostanie tyle, że nie starczy na pełne porcje, to mrożę ten gulasz do
> placków na później albo na drugi dzień robię je od razu.
> Czyli placek jak placek (byle duży, chrupiący, czyli użyty od razu, bez
> czekania - więc smażę na dwóch patelniach), na placek gulasz, złożyć na
> pół, na wierzch jeszcze sos z gulaszu, na sos ser żółty starty i smażone
> pieczarki, a obok kiszony lub diabelski ogóreczek :-)
Kusi mnie cokolwiek innego niż sos z pieczarek który praktykowałem, ślina mi
cieknie na samą myśl placka z sosem z wołowiny:)
|