Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płeć wołowiny [?] ;)
Date: Fri, 5 Mar 2010 23:50:12 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <hms1rf$ncq$1@inews.gazeta.pl>
References: <hmris0$e0q$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<3naqdpxxin2s$.1iegmf7oeipkm.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: chello087206082163.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1267829423 23962 87.206.82.163 (5 Mar 2010 22:50:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Mar 2010 22:50:23 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: trurl1954
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327294
Ukryj nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3naqdpxxin2s$.1iegmf7oeipkm.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 05 Mar 2010 19:23:26 +0100, medea napisał(a):
>
>> Mam takie nietypowe pytanie. Z jakiej płci zwierząt zazwyczaj w Polsce
>> sprzedaje się wołowinę? Tzn. czy z krów, czy z byków? Rozmawiałam
>> dzisiaj z jedną Turczynką, która z całą stanowczością stwierdziła "na
>> oko", że wołowina w polskich sklepach jest z krów, nie z byków,
>> natomiast w Turcji za najlepszą uznaje się wołowinę z byków. Trochę mnie
>> zaskoczyła, bo mi nigdy chyba nie przyszło do głowy zastanawiać się nad
>> tym aspektem mięsa. ;) Logicznym mi się wydaje, że krowy trzyma się w
>> Polsce głównie dla mleka (zarzyna się najwyżej stare krowy), więc mięso
>> raczej pochodzi z samców, no ale pewności nie mam. No i po czym to
>> rozpoznać na oko? Turczynka twierdzi, że mięso byków jest o wiele mniej
>> tłuste i mniej żylaste. Czy ktoś się może orientuje dokładnie, jak to
>> jest? Mam nadzieję, że nie wygłupiłam się tu z jakimiś brakami w
>> podstawowej wiedzy. :)
>>
>> Ewa
>
> W Polsce hodowla bydła mięsnego jest obecnie na dosyć wysokim poziomie -
> hoduje się i byczki, i krowy ras mięsnych. Różnica pomiędzy bydłem
> mlecznym
> a mięsnym jest zasadnicza - nie sprzedaje się JUŻ dzisiaj wołowiny z
> mlecznej starej krowy. Nie spotykam już w sklepach tego paskudnego
> ciemnego
> mięsa z żółtym twardym tłuszczem. Ostatnio kupiłam tak piekną wołową
> pręgę,
> ze po ugotowaniu w rosole sztuka miesa z niej była mięciutka jak krem.
> Mnie tam wszystko jedno, czy z młodego mięsnego byczka, czy z młodej
> mięsnej niezacielonej krowy.
Taaaak?
To powiedz gdzie w Tychach lub w Katowicach kupić wołowinę
rasy Limuosine lub Charolaise? Od dwudziestu lat szukam...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|