Data: 2010-03-05 22:50:12
Temat: Re: Płeć wołowiny [?] ;)
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3naqdpxxin2s$.1iegmf7oeipkm.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 05 Mar 2010 19:23:26 +0100, medea napisał(a):
>
>> Mam takie nietypowe pytanie. Z jakiej płci zwierząt zazwyczaj w Polsce
>> sprzedaje się wołowinę? Tzn. czy z krów, czy z byków? Rozmawiałam
>> dzisiaj z jedną Turczynką, która z całą stanowczością stwierdziła "na
>> oko", że wołowina w polskich sklepach jest z krów, nie z byków,
>> natomiast w Turcji za najlepszą uznaje się wołowinę z byków. Trochę mnie
>> zaskoczyła, bo mi nigdy chyba nie przyszło do głowy zastanawiać się nad
>> tym aspektem mięsa. ;) Logicznym mi się wydaje, że krowy trzyma się w
>> Polsce głównie dla mleka (zarzyna się najwyżej stare krowy), więc mięso
>> raczej pochodzi z samców, no ale pewności nie mam. No i po czym to
>> rozpoznać na oko? Turczynka twierdzi, że mięso byków jest o wiele mniej
>> tłuste i mniej żylaste. Czy ktoś się może orientuje dokładnie, jak to
>> jest? Mam nadzieję, że nie wygłupiłam się tu z jakimiś brakami w
>> podstawowej wiedzy. :)
>>
>> Ewa
>
> W Polsce hodowla bydła mięsnego jest obecnie na dosyć wysokim poziomie -
> hoduje się i byczki, i krowy ras mięsnych. Różnica pomiędzy bydłem
> mlecznym
> a mięsnym jest zasadnicza - nie sprzedaje się JUŻ dzisiaj wołowiny z
> mlecznej starej krowy. Nie spotykam już w sklepach tego paskudnego
> ciemnego
> mięsa z żółtym twardym tłuszczem. Ostatnio kupiłam tak piekną wołową
> pręgę,
> ze po ugotowaniu w rosole sztuka miesa z niej była mięciutka jak krem.
> Mnie tam wszystko jedno, czy z młodego mięsnego byczka, czy z młodej
> mięsnej niezacielonej krowy.
Taaaak?
To powiedz gdzie w Tychach lub w Katowicach kupić wołowinę
rasy Limuosine lub Charolaise? Od dwudziestu lat szukam...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|