Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd56da$0$678$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5cf8$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Sat, 19 May 2018 14:51:47 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5afd5cf8$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 40
Message-ID: <5b001d70$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.23.94
X-Trace: 1526734192 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31350 188.33.23.94:1618
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380611
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-05-17 o 12:44, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-16 o 19:52, XL pisze:
>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>
>>>> Co do pomidorów, wystarczy dać trochę czasu nawet temu niezjadłemu
>>>> głąbowi z marketu aby nabrał smaku na tyle że można go zjeść. Też hoduję
>>>> pomidory, jednak zbieram je w takiej fazie dojrzałości w której do
>>>> transportu już się nie nadają.
>>>>
>>>>
>>> Zrozum - w uprawie amatorskiej stosujemy odmiany amatorskie (czyli
>>> nieodporne na transport w stanie dojrzałym). Kiedy chcę zawieźć dzieciom
>>> pomidory, muszą być w pudle w jednej warstwie.
>>> A w sklepie masz tylko i wyłącznie odmiany przemysłowe - które nigdy nie
>>> miękną, nawet jeśli są (niby) dojrzałe, więc mogą być teansportowane,
>>> przekładane, przebierane rękami klientôw. Taki pomidor staje się miękki
>>> tylko kiedy jest przechłodzony lub zaczyna się psuć.
>>>
>>>
>> Jednak przemysłowi producenci nie czekają ze zbiorem do momentu aż owoce
>> będą całkowicie dojrzałe. Nawet posuwają się do sztucznego barwienia
>> pomidorów które faktycznie są jeszcze zielone. Kupuję kilo takich w
>> sklepie, przekrawam jednego - rzecz nadaje się tylko do kosza, pozostałe
>> leżą na parapecie. Po kilku dniach przekrawam następnego - tego już od
>> biedy można zjeść.
>>
>>
> Od biedy. O tym mówię. Podrabiany arbuz też jest od biedy zdatny do
> jedzenia. Ci, co nie jedli nigdy prawdziwego, nawet chwalą :->
>
No wiesz, pomidor do pełni smaku musi mieć odpowiednie warunki. Te
zimowe ze szklarni zawsze są tylko pomidorową namiastką. Nie wiem jak u
Ciebie, ale u mnie poza sezonem nie najgorsze pomidory oferuje Lidl,.
Nazywają się "Rzymskie" i naprawdę maja smak pomidora.
Mówisz - arbuz dla ubogich...:-D Nie, naprawdę trudno uwierzyć że ktoś
świadomie może oszukiwać klientów oferując jakieś dynie jako arbuzy..
|