Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Podróże kulinarne
Date: Wed, 06 Jul 2005 19:39:44 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <dagoa0$l7m$1@inews.gazeta.pl> <dagu9v$hr1$01$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1120671586 17508 80.72.34.43 (6 Jul 2005 17:39:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Jul 2005 17:39:46 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242820
Ukryj nagłówki
In article <dagu9v$hr1$01$1@news.t-online.com>,
Waldemar Krzok <w...@t...de> wrote:
> Kamil Raczynski wrote:
> > Witam wszystkich.
> > W najbliższym czasie planuję odwiedzić: Słowację, Austrię, Węgry,
> > Szwajcarię. Oczywiście takiej okazji nie wolno zmarnować, dlatego chciałem
> > zapytać: co warto jeść? Innymi słowy: o co prosić, żeby nie dostać hot-doga
> > czy innej pizzy, ale narodowy specjał, którego gdzie indziej nie się nie
> > znajdzie, a przy tym jest przepyszny? Ktokolwiek jadł, ktokolwiek wie.
> > Proszę o pomoc :o)
> >
>
> moje faworyty:
>
> Węgry: halaszle, znaczy zupa rybna
> Austria: Tafelspitz mit Krensose, czyli po czesku svickova
Tafelspitz to nasz sztukamięs, robiony zwykle z pierwszej krzyżowoej, a
"svickova" to znaczy "polędwica", powinna być to polędwica, a obecnie, w
lepszych restauracjach jest to rzeczywiście polędwica. Co prawda
podawanie polędwicy duszonej w sosie może się wydawać barbarzyństwem,
ale dobrze zrobione jest to znakomite.
Władysław
|