Data: 2018-08-19 09:33:26
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: Trybun <c...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-08-18 o 12:42, XL pisze:
>
>> Jednak nie ma możliwości aby nie uwalniała z siebie do gotowanego
>> jedzenia tych swoich toksyn.
> Jakich - konkretnie?
> O ile nie jest uszkodzona, jest niemal idealną powłoką, polecaną nawet do
> gotowania kwaśnych potraw (powidła, bigosy itp).
Sztuczny twór, nie może być neutralny, ani na tyle trwały aby pozostawać
w tej samej strukturze na wieki.
>
>
>> Szkło wydaje się być idealnym tworzywem, czy jednak za jakiś czas nie
>> będzie też miało przypiętej łatki?
>>
>>
> Już ją ma - jego kawałki źle działają na układ pokarmowy, zresztą ta
> ,,łatka" dotyczy także emalii :-))
> Innych łatek nie będzie, o ile tylko nie zaczniemy w kuchni używać kwasu
> fluorowodorowego :-))
>
>
W zasadzie szkło to kwarc, produkt jak najbardziej naturalny, jednak
jest poddawany obróbce cieplnej i w wyniku tego możne wydzielają się
jakieś szkodliwe związki. Na dzień dzisiejszy podobno wszystko jest ok,
ale czy tak będzie zawsze?
|