Data: 2018-08-19 22:00:29
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-08-18 o 12:42, XL pisze:
>>
>>> Jednak nie ma możliwości aby nie uwalniała z siebie do gotowanego
>>> jedzenia tych swoich toksyn.
>> Jakich - konkretnie?
>> O ile nie jest uszkodzona, jest niemal idealną powłoką, polecaną nawet do
>> gotowania kwaśnych potraw (powidła, bigosy itp).
>
> Sztuczny twór, nie może być neutralny, ani na tyle trwały aby pozostawać
> w tej samej strukturze na wieki.
>
>>
>>
>>> Szkło wydaje się być idealnym tworzywem, czy jednak za jakiś czas nie
>>> będzie też miało przypiętej łatki?
>>>
>>>
>> Już ją ma - jego kawałki źle działają na układ pokarmowy, zresztą ta
>> ,,łatka" dotyczy także emalii :-))
>> Innych łatek nie będzie, o ile tylko nie zaczniemy w kuchni używać kwasu
>> fluorowodorowego :-))
>>
>>
>
> W zasadzie szkło to kwarc, produkt jak najbardziej naturalny, jednak
> jest poddawany obróbce cieplnej i w wyniku tego możne wydzielają się
> jakieś szkodliwe związki. Na dzień dzisiejszy podobno wszystko jest ok,
> ale czy tak będzie zawsze?
>
>
Tak.
Chyba, że przejdziemy na gotowanie w promieniach gamma :-)
--
XL
|