Data: 2007-03-30 11:21:38
Temat: Re: Problem z kartaczami
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JaMyszka" wrote in message
news:1175252981.590773.57040@d57g2000hsg.googlegroup
s.com...
<...>
Miąższ ziemniaczany należy jak najszybciej odcisnąć, by nie zciemniał.
*******
Najprzyjemniej i najszybciej ziemniaki się "odciska" w sokowirówce :)
<...>
Z nazwą "kartacze" spotkałam się tu na grupie. U mnie w domu chodziły
jako kluski ziemniaczane, czasami zwane pyzy. Ale już z nadzieniem, to
były kołduny. A zamiast "kartacze" chodziła nazwa "kiszki
ziemniaczanej".
**********
JM, zdecydowanie mylą Ci się pojęcia.
Kiszka ziemniaczana to kiszka ziemniaczana - starte, nieodcisniete ziemniaki
z boczkiem, cebula upchane do flaka i upieczone, a kartacze to są cepeliny
czyli zrobione z _surowych_ startych ziemniaków podłużne kluski (nazwa
cepeliny od sterowca zeppelin) z nadzieniem z _surowego_ mięsa. W Polsce są
jeszcze robione pyzy z mięsem czyli okrągłe kluski z gotowanych ziemniaków z
gotowanym mięsem w środku.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|