Data: 2007-03-30 11:13:17
Temat: Re: Problem z kartaczami
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JaMyszka" wrote in message
news:1175243260.274476.132540@o5g2000hsb.googlegroup
s.com...
Kartacze? Kartacze się piecze, przynajmniej tak nasza Bożenka mówi
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
frm/thread/4dbe6da4628e3e6b/259c0601540b11d3?lnk=gst
&q=kartacze&rnum=1&hl=pl#259c0601540b11d3
Gotuje się cepeliny - w tym linku też jest przepis na nie.
***********
Nieprawda!!!! Nigdy czegoś takiego nie powiedziałam.
Piecze się kiszkę ziemniaczaną czyli "vederai", cepeliny (te z surowym
miesem w środku, a nie z gotowanym, w niektórych częściach Polski zwane
kartaczami) gotuje się.
Gosiu, aby cepeliny vel kartacze nie rozpadały się, to:
1. czekamy, aż w odciśniętym z ziemniaków soku osiądzie skrobia i ją
wrzucamy do startych ziemniaków, jeśli wydaje Ci się, że masa jest zbyt
rzadka, to możesz dosypać nieco mąki ziemniaczanej, ale bardzo mało, bo
cepeliny wyjdą Ci kamienne.
2. woda podczas wkładania cepelinów do gara powinna _cały czas_ wrzeć.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|