Data: 2007-03-30 11:09:41
Temat: Re: Problem z kartaczami
Od: "JaMyszka" <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 30 Mar, 10:59, "nazgul" wrote:
> do tartych ziemniaków (to co przetarte ma byc dokładnie odciśnięte z wody -
> tak jak odciska sie np. ser biały)
Nie, no...
Odciskanie tartych ziemniaków a sera białego - to dwie różne
technologie.
Miąższ ziemniaczany należy jak najszybciej odcisnąć, by nie zciemniał.
Natomiast ser, po przelaniu do płóciennego woreczka, pozostawiamy do
obcieknięcia i dopiero potem poddajemy go prasie. Gdybyśmy ser zaraz
odciskali, to dość dużo by nam go wyszło z tego woreczka.
> do tego koniecznie dodajemy jeszcze maką ziemniaczana.
Jasne! I nie tylko;p
> [...]
> btw. u mnie w domu tzw. kartacze to były po prostu pyzy.
> potem z niesmakiem skonstatowałem że to co gzie indziej nazywa sie pyzami
> jest pozbawiona nadzienia mączna kulką ;-(
Z nazwą "kartacze" spotkałam się tu na grupie. U mnie w domu chodziły
jako kluski ziemniaczane, czasami zwane pyzy. Ale już z nadzieniem, to
były kołduny. A zamiast "kartacze" chodziła nazwa "kiszki
ziemniaczanej".
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|