Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.
pl!newsfeed.fsmpi.rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!eternal-september.org!fe
eder.eternal-september.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Pszemol <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, wło skie, puszyste bagietki?
Date: Mon, 23 Feb 2015 17:34:53 +0000 (UTC)
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 34
Message-ID: <mcfobs$1kc$1@dont-email.me>
References: <54eb4305$0$2209$65785112@news.neostrada.pl> <mcfi9l$6lm$1@dont-email.me>
<mcfnfr$jap$1@node2.news.atman.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Mon, 23 Feb 2015 17:34:53 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="ced0f6b78689d60f94567b4210af8911"; logging-data="1676";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18QE+zlzzpUImbizthCbA2d"
User-Agent: NewsTap/4.0.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:UdvxA+UCfyp+ua+FpdX02gyAXbM=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362202
Ukryj nagłówki
Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
> Przeginasz i starasz się to zamienić w ironię, ale to nie przejdzie.
> Chleb piecze się w sposób naturalny w tym sensie, że nie musisz do niego dodawać
chemii.
Nie wiem jak Ty pieczesz chleb, ale ja do swojego chleba dodaję chemię.
> Tymczasem odmiany GMO są przystosowane sztucznie właśnie do przyjęcia
> dużych ilości chemii, która w tych roślinach pozostaje.
Które odmiany?
Wspomniany tu już Mon810 ma właśnie gen który powoduje, że roślina
produkuje własną toksynę szkodliwą dla owada, który tą kukurydzę chce jeść
rolnikowi i efekt jest taki że umożliwia to właśnie *zmniejszyć* a nie
zwiększyć ilość stosowanych pestycydów na polu.
Alternatywą jest stosowanie nie-GMO i walenie na pole ogromnych ilosci
pestycydów bo rosliny nie maja wtedy swojej wlasnej odpornosci. Wolisz to?
Oczywiscie można też wskazać alternatywę w postaci upraw "organic", ale to
są zwykle uprawy na małą skalę i o niewielkich plonach a więc drogie - mamy
7 miliardow ludzi na swiecie, nie wiem czy kazdego bedzie stac na "organic"
to czy tamto....
> Jest też wiele innych aspektów szkodliwości GMO, jak na przykład wpływ na
> środowisko naturalne, inne rośliny i zwierzęta. Wprawdzie to Ci nie
> wyrządzi bezpośredniej krzywdy, ale takie myślenie na krótką metę jest
> naiwne i już można obserwować gołym okiem zmiany fauny i flory w
> przyrodzie. Przykłady jeśli zechcesz możesz sobie sam znaleźć.
Nie ma sensu potępiać w czambuł wszystkich GMO, jak leci, bo stosowanie GMO
w rolnictwie ma wiele zalet jak i wad - warto więc rozpatrywać/testować
każdą taką odmianę z osobna i dopuszczać lub nie do użytku. I z tego co się
orientuję, tak się właśnie dzieje.
|