Data: 2015-02-11 19:41:17
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-11 o 19:29, Pszemol pisze:
>
>>> Czy orientujesz się czy w ich
>>> zwyczajach też się chałkę posypywało makiem, sezamkiem lub czarnuszką?
Chałki żydowskie posypuje się makiem lub sezamem, co sprawdziłąm w tym
momencie. I nie zaparza się ciasta na nie.
Jeśli ciekawią Cię kuchnie żydowskie, to polecam książkę Estery Kafki i
Malki Kafki "Przysmaki żydowskie" i Rebeki Wolff
http://stareprzepisy.pl/rebeka-wolff/ reprint którejś z książek.
Pierwsza dotyczy kuchni rozmaitych wyznawców judaizmu, a druga -
tradycyjnej koszernej polskich Żydów. Właśnie mam te książki przed sobą.
--
B.
|