Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!new
s.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na gulasz
Date: Wed, 28 Oct 2009 12:08:47 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 36
Message-ID: <hc99bv$jqh$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <b...@j...googlegroups.com>
<4...@z...googlegroups.com>
<c...@m...googlegroups.com>
<2...@k...googlegroups.com>
<1...@t...googlegroups.com>
<hc98fe$j6e$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abby90.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1256728767 20305 83.6.214.90 (28 Oct 2009 11:19:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Oct 2009 11:19:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 091027-0, 2009-10-27), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325039
Ukryj nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hc98fe$j6e$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Olleo pisze:
>
> > No dobra, przypuszczam, ze na takie male kawalki wystarczy, ale co z
> > taka pieczenia? Jakbym chcial sobie zrobic zamiast wedlin do chleba?
>
> Marynować 2-3 dni (polać octem, obłożyć pokrojoną cebulą, liściem
> laurowym, pieprzem i zielem angielskim, docisnąć deseczką i przechowywać
> w lodówce, co około 12h obracać). Potem tę marynatę opłukać dokładnie,
> mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie dusić w
> brytfannie mniej więcej godzinę na każdy kg mięsa. Pod koniec duszenia
> można dodać świeżo skrojonej cebulki, grzybów suszonych (wtedy będzie
> pieczeń z sosem grzybowym). I na zimno też można spożywać.
>
> Ewa
Dobry jest do tego marynowania garnek kamienny albo duży gar lub wiadro
emaliowane. Kawałki mięsa przekłada się codziennie z góry na dół. Zalewa
niezbyt dobrze pachnie, więc dobry jest jakiś balkon, najlepszy z wystawą
północną. Można też nastrzykiwać bejcą mięso dla równomiernego i szybkiego
marynowania. Mięso w marynacie skruszeje.
Mozna tez użyć mięsa świeżego - gdy nie ma czasu - trzeba pamiętać, że
wołowina po krótkiej obróbce jest miękka, dopiero po dłuższym smażeniu
twardnieje i trzeba wytrzymać jeszcze dłużej na ogniu, aby ponownie zmiękła,
czyli gotować smazyć czy piec na małym ogniu - wtedy nabierze smaków z
przypraw. Solimy ją od początku, lecz z umiarem, zostawiając sobie na koniec
dosalanie - wszak sosy odparowywują , a mięso sie kurczy i łatwo przesolić -
wtedy ratunkiem jest włożenie do sosu surowych ziemniaków i ugotowanie ich.
Oczywiswcie sos można zagęścić mąką i śmietaną - czyli sól znajdzie się w
wiekszej ilości sosu i nie będzie jej nadmiar przeszkadzać. Gdyby jednak i
to było za mało (errare humanum est) solimy mniej ziemniaki i dodatki np.
surówki.
|