Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na gulasz Re: Przepis na gulasz

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Przepis na gulasz

« poprzedni post następny post »
Data: 2009-10-28 11:08:47
Temat: Re: Przepis na gulasz
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hc98fe$j6e$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Olleo pisze:
>
> > No dobra, przypuszczam, ze na takie male kawalki wystarczy, ale co z
> > taka pieczenia? Jakbym chcial sobie zrobic zamiast wedlin do chleba?
>
> Marynować 2-3 dni (polać octem, obłożyć pokrojoną cebulą, liściem
> laurowym, pieprzem i zielem angielskim, docisnąć deseczką i przechowywać
> w lodówce, co około 12h obracać). Potem tę marynatę opłukać dokładnie,
> mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie dusić w
> brytfannie mniej więcej godzinę na każdy kg mięsa. Pod koniec duszenia
> można dodać świeżo skrojonej cebulki, grzybów suszonych (wtedy będzie
> pieczeń z sosem grzybowym). I na zimno też można spożywać.
>
> Ewa

Dobry jest do tego marynowania garnek kamienny albo duży gar lub wiadro
emaliowane. Kawałki mięsa przekłada się codziennie z góry na dół. Zalewa
niezbyt dobrze pachnie, więc dobry jest jakiś balkon, najlepszy z wystawą
północną. Można też nastrzykiwać bejcą mięso dla równomiernego i szybkiego
marynowania. Mięso w marynacie skruszeje.
Mozna tez użyć mięsa świeżego - gdy nie ma czasu - trzeba pamiętać, że
wołowina po krótkiej obróbce jest miękka, dopiero po dłuższym smażeniu
twardnieje i trzeba wytrzymać jeszcze dłużej na ogniu, aby ponownie zmiękła,
czyli gotować smazyć czy piec na małym ogniu - wtedy nabierze smaków z
przypraw. Solimy ją od początku, lecz z umiarem, zostawiając sobie na koniec
dosalanie - wszak sosy odparowywują , a mięso sie kurczy i łatwo przesolić -
wtedy ratunkiem jest włożenie do sosu surowych ziemniaków i ugotowanie ich.
Oczywiswcie sos można zagęścić mąką i śmietaną - czyli sól znajdzie się w
wiekszej ilości sosu i nie będzie jej nadmiar przeszkadzać. Gdyby jednak i
to było za mało (errare humanum est) solimy mniej ziemniaki i dodatki np.
surówki.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.10 Olleo
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?