Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!newsfeed.news2me.com!newsfeed2.easynews.com!newsfeed1.easynews.com!e
asynews.com!easynews!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!co
rp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przerabiamy kopytka
Date: Tue, 22 Nov 2005 16:30:40 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <4...@b...com>
<o...@4...com>
In-Reply-To: <o...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 42
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253421
Ukryj nagłówki
Krysia Thompson wrote:
> On Tue, 22 Nov 2005 15:22:21 -0800, Magdalena Bassett
> <n...@b...com> wrote:
>
>
>>Kopytka, niby takie proste, zwykle danie, a jednak mozna je urozmaicic.
>>
>>Czy robicie kopytka tak samo, jak mama, babcia, itd, czy macie swoje
>>nowe sposoby? Od czasu, gdy nauczylam sie robic gnocci (czyt, niokki -
>>ciekawe, czy polskie slowo gnioty od tego pochodzi), to calkiem inaczej
>>patrze sie na kopytka. W dzisiejszym wariancie polacze ciasto ptysiowe z
>>ziemniakami, i po ugotowaniu podam z szalwia smazona w masle.
>>Poprzednio dodawalam ubite bialko, i tez byly bardziej puszyste. A wy
>>jak urozmaicacie kopytka?
>>
>>MB
>
>
>
> Ja nie urozmaicam zupelnie, ja walcze z kopytkami, bo mi za
> czesto wychodzi jakis rozciapiony jakis kopytek...czasem sa
> swietne, czasem wlasnie szmatlawe po brzegach.
>
> Mnei raczej zaintrygowalo ciasto ptysiowe z kartoflami. Musze
> zapamietac
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
To tak samo, jak w tych pieczonych, co to Francuzi nazywaja dauphinoise
czy jakos tak, nie chce mi sie szukac po Bocusach. Jak sie takie
upiecze, to sa jak lekkie galki, swietnie wchlaniajace sos. Moze kopytka
z takich tez beda super lekkie? zawsze mnie ta ciezkosc i ugniotliwosc w
kopytkach przeszkadzala...
Wlasnie przeszlam sie po jajka do farmera Freda, ktory ma system
honorowy - stoi budka z warzywami, i lodowka z jajkami, bierzesz,
wkladasz pieniadze do puszki, i juz. I jakos nikt nigdy nie
kradnie...kocham ten kraj wlasnie za to, ze takie stosunki miedzy ludzmi
jeszcze istnieja.
MB
|