Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!s
kynet.be!skynet.be!nntp-relay.ihug.net!ihug.co.nz!west.cox.net!east.cox.net!cox
.net!p01!fed1read04.POSTED!not-for-mail
From: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pstrąg
Organization: Flame Makin' Machine, Inc.
Reply-To: Art[Gruby]@icbleu-spamalanadingdong.org
Message-ID: <r...@4...com>
References: <bi5dpp$e19$1@nemesis.news.tpi.pl> <bi6td2$5g2$1@news.onet.pl>
<1g051cg.l9uti47nl48N%wlos@tele.com.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 36
Date: Sat, 23 Aug 2003 05:11:19 -0700
NNTP-Posting-Host: 68.101.197.180
X-Complaints-To: a...@c...net
X-Trace: fed1read04 1061640823 68.101.197.180 (Sat, 23 Aug 2003 08:13:43 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Aug 2003 08:13:43 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170924
Ukryj nagłówki
w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) wrote:
>
>Najlepszy jest pstrag abslutnie swiezy tzn. zabity tuz przed
>przygotowaniem, wtedy nalezy go ugotowac w krotkim smaku "en bleu" lub
>usmazyc "a la meuniere" (po polsku -- lekko oproszonego maka") i
>podawac. Nie ma bardziej wykwintnego sposobu podania pstraga niz "en
>bleu". Lecz wlasciwie powinien byc to europejski pstrag potokowy, a nie
>rozpowszechniony w handlu ersatz - pstrag teczowy, amerykanskiego
>pochodzenia, zwykle hodowany na sztucznej karmie i nawet jezeli zywy, to
>przetrzymywany przed sprzedaza w sklepie lub restauracji w stresujacych
>warunkach w basenie z chlorowana, zbyt ciepla i niedostatecznie
>natleniona woda. Takiego pstraga to juz wlasciwie wszystko jedno jak
>podamy. (Na nmarginesie, niedawno gdzies przeczytalem, ze zywnosc
>mrozona jest czesto lepszego gatunku, niz to, co sie sprzedaje w
>sklepach jako zywnosc swieza, bo zwykle sa to produkty dobrego gatunku,
>zamrozone natychmiast po ich uzyskaniu, gdy to co trafia jako swieze do
>sklepow ma za soba historie przechowywania i podrozowania w
>niekorzystnych warunkach)
>Na pstragi, ktore nie trafily na stol wprost z potoku jest wiele
>przepisow. Koledzy podali rozmaite. Jednak ja nie dawalbym do pstraga
>vegety i jej podobnych przypraw. W miesie ryby jest dostatecznie duzo
>naturalnego glutaminianu sodu, zeby go jeszcze dosypywac. I wysuszony
>proszek z warzyw tez nie jest najlepszym dodatkiem.
>
>Wladyslaw
>
>
>
Do wiekszosci powinienes dodac "wedlug mnie"....
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
|