Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pstrąg
Date: Sat, 23 Aug 2003 20:56:20 +0200
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 44
Message-ID: <1g05wdo.bfts5h1bf2k6aN%wlos@tele.com.pl>
References: <bi5dpp$e19$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@n...onet.pl>
<bi5j69$106$07$1@news.t-online.com>
<Nxs1b.267626$rsJ.204523@news04.bloor.is.net.cable.rogers.com>
<3f46a218$0$26426$626a54ce@news.free.fr>
<1g050pl.1c0rdaw188ouj9N%wlos@tele.com.pl>
<3f4743e3$0$6219$626a54ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Host: pq194.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1061665164 7356 217.99.0.194 (23 Aug 2003 18:59:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Aug 2003 18:59:24 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170949
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> Dans la news:1g050pl.1c0rdaw188ouj9N%wlos@tele.com.pl,
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit:
> > Migdaly maja dosc charaktrystyczny aromat kwasu pruskiego, ktory
> > niekoniecznie pasuje do pstraga.
>
> Mowisz o gorzkich migdalach, ja mialam na mysli slodkie
Nie mysle o slodkich migdalach. Gorzkie sa w ogole niejadalne, uzywane
tylko jako dodatkowy aromatyzujacy dodatek do slodkich. Ostatni trudno
dostac migdaly gorzkie, a poniewaz te dostepne w habndlu, importowane z
Kaliforni pozbawiobe sa smaku i zapachu migdalow, to nie mozna zrobic
nic migdalowego.
Ja tyh kalifornijskich migdalow uzywam do pogryzanai do whisky.
> > Tak czy inaczej "truite aux amandes" to typowy wynalazej zawodowych
> > restauratorow, majacy uchodzic za wykwintne danie, a na celu majacy
> > wyciagnac pienidze od Amerykanow w Paryzu.
>
> Dlaczego tylko od Amerykanow ? ;-)
Bo Francuzi uwazaja, ze Amerykanie maja pieniadze. Inaczej w ogole by
ich nie zauwazali.
> Np. w pstragu w migdalach midgaly pozwalaja uzyskac aspekt "chrupiacy"
> nie lamiac jednoczesnie smaku ryby.
Tylko czy na pewno chcesz by pstrag chrupial?
>> >> De gustibus non disputandum
> > De gustibus est disputandum!
> > A zreszta dyskusja o tym co dobre, nie jest dyskusja o gustach.
>
> Zgadzam sie, jezeli "dobre" oznacza w tym zdaniu jakosc produktow.
> Nie zgadzam sie, jezeli "dobre" oznacza "to co mi smakuje" (nienawidze
> watrobki, nawet cielecej, ktora dla wielu osob jest najsmaczniejsza
> potrawa pod sloncem).
"Dobre" to moze znaczyc tez "smaczne", Obiektywnie smaczne, nie "to co
mi (lub komus innemu) smakuje.
Wladyslaw
|