Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pstrąg
Date: Sat, 23 Aug 2003 20:56:21 +0200
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 42
Message-ID: <1g05wou.1btrqjsio2xb9N%wlos@tele.com.pl>
References: <bi5dpp$e19$1@nemesis.news.tpi.pl> <bi6td2$5g2$1@news.onet.pl>
<1g051cg.l9uti47nl48N%wlos@tele.com.pl>
<r...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pq194.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1061665165 7356 217.99.0.194 (23 Aug 2003 18:59:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Aug 2003 18:59:25 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170950
Ukryj nagłówki
"Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> wrote:
> w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) wrote:
>
>
> >
> >Najlepszy jest pstrag abslutnie swiezy tzn. zabity tuz przed
> >przygotowaniem, wtedy nalezy go ugotowac w krotkim smaku "en bleu" lub
> >usmazyc "a la meuniere" (po polsku -- lekko oproszonego maka") i
> >podawac. Nie ma bardziej wykwintnego sposobu podania pstraga niz "en
> >bleu". Lecz wlasciwie powinien byc to europejski pstrag potokowy, a nie
> >rozpowszechniony w handlu ersatz - pstrag teczowy, amerykanskiego
> >pochodzenia, zwykle hodowany na sztucznej karmie i nawet jezeli zywy, to
> >przetrzymywany przed sprzedaza w sklepie lub restauracji w stresujacych
> >warunkach w basenie z chlorowana, zbyt ciepla i niedostatecznie
> >natleniona woda. Takiego pstraga to juz wlasciwie wszystko jedno jak
> >podamy. (Na nmarginesie, niedawno gdzies przeczytalem, ze zywnosc
> >mrozona jest czesto lepszego gatunku, niz to, co sie sprzedaje w
> >sklepach jako zywnosc swieza, bo zwykle sa to produkty dobrego gatunku,
> >zamrozone natychmiast po ich uzyskaniu, gdy to co trafia jako swieze do
> >sklepow ma za soba historie przechowywania i podrozowania w
> >niekorzystnych warunkach)
> >Na pstragi, ktore nie trafily na stol wprost z potoku jest wiele
> >przepisow. Koledzy podali rozmaite. Jednak ja nie dawalbym do pstraga
> >vegety i jej podobnych przypraw. W miesie ryby jest dostatecznie duzo
> >naturalnego glutaminianu sodu, zeby go jeszcze dosypywac. I wysuszony
> >proszek z warzyw tez nie jest najlepszym dodatkiem.
> >
> >Wladyslaw
> >
> >
> >
>
> Do wiekszosci powinienes dodac "wedlug mnie"....
;
Jezeli uwazasz, ze cos sie nie zgadza napisz.
Jak zwykle w Twoich wypowiedzach:
> Abyssus abyssum invocat.
Wladyslaw
|