Data: 2017-05-21 14:30:08
Temat: Re: Pyszny biały ser.
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .05.2017 o 12:55 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
(...)
>> Podaj namiary na tę książkę :)
>
> Każda książka o żywieniu małego dziecka zawiera ten przepis.
???
Naprawdę sprawdzałaś w _każdej_ książce o żywieniu małego dziecka?
Chapeau bas...
> W dobie internetu - strony o powyższej tematyce.
> Pierwsza z brzegu:
> http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/dodat
ki-do-pieczywa/61-twarog-slodki-domowej-roboty-po-12
-miesiacu.html
Też je wszystkie przejrzałaś :O
Google wypluwa informacje o ponad 300 tysiącach takich portali o żywieniu
małych dzieci.
>
>> Bo ja na razie widzę bezrozumne bicie piany: "TYLKO mój przepis jest
>> dobry".
>
> Mój - bo podany przeze mnie i pierwszy raz w ogóle przez kogokolwiek
> tutaj.
Bzdura, choćby w lipcu 2017 Chiron rozpoczął dyskusję o twarogu własnej
roboty.
Robił dokładnie według takiego przepisu - kwaśne mleko wlewał do
gotującego się i narzekał na jego strukturę, że twardawy, grudowaty i
suchy. Dokładnie tak, jak narzekałaś na sklepowy.
Osobiście nazwałem ten jego ser mieszaniną twarogu z panirem i doradziłem
lekkie podgrzewanie wyłącznie kwaśnego mleka.
(...)
> Miliony kobiet karmiły serem domowym z tego przepisu swoje
> dzieci w ciągu setek lat.
:)
Juliuszowa Albinowska, "Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania
zapasów domowych"
LWÓW 1917. -- NAKŁADEM MACIERZY POLSKIEJ
"Ser zwyczajny. Po zebraniu śmietany
stawia się garnki z mlekiem kwaśnem na bardzo
umiarkowanem cieple, najwięcej 30° C. Gdy się
serwatka zupełnie oddzieli i garnki całkiem osty
gną, zlewa się twaróg w czysty kończaty worek.
Gdy ścieknie z niego serwatka, kładzie się worek
na stolnicę pochyło postawioną i przyciska"
NOWA PRAKTYCZNA GOSPODYM LITEWSKA przez Karolinę Biełosierską, Warszawa
1889 drukiem Stanisława Niemery.
"Séry proste litewskie.
Mleko zwyczajnym sposobem skwaszone
w cieple umiarkowaném, skoro serwatka dobrze
się oddzieli, zlać do worka i powiesić, żeby
cała serwatka zciekła. Twaróg ten wcale na
ogniu nie odtapiany położyć do klinków, na
cisnąć deską i kamieniami; skoro stwardnieje"
POWSZECHNA KUCHNIA SWOJSKA oparta na wieloletniem doświadczeniu i
zdrowotno - dyetetycznych zasadach.
Małgorzata Bogacka, 1896 Nowy Sącz nakładem Jakubowskiego.
"Na jeden mały ser wziąć 12-- 14. litrów gęstego mle
ka wraz ze śmietaną, rozgrzewać na wolnym ogniu, aż się
twaróg dobrze ściągnie, a serwatka oddzieli."
To tylko pierwsze z brzegu z moich licznych źródeł.
A już mieszanie mleka kwaśnego ze słodkim to wymysł ostatnich czasów dla
leniwych.
Znacznie lepiej jest ukwasić mleko pod potrzeby, niż później mieszać ze
słodkim.
> Więc zakończ już tę swoją niechwalebną rzucawkę,
"Setki lat, miliony kobiet", jednym zdaniem świat według Ikselki.
:)
"Niewiedza jest początkiem drogi mądrości", Ikselka ma szansę wejść na tę
drogę.
--
Trefniś
|