Data: 2017-05-21 14:37:02
Temat: Re: Pyszny biały ser.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .05.2017 o 12:55 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> (...)
>>> Podaj namiary na tę książkę :)
>>
>> Każda książka o żywieniu małego dziecka zawiera ten przepis.
>
> ???
> Naprawdę sprawdzałaś w _każdej_ książce o żywieniu małego dziecka?
> Chapeau bas...
>
>> W dobie internetu - strony o powyższej tematyce.
>> Pierwsza z brzegu:
>> http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/dodat
ki-do-pieczywa/61-twarog-slodki-domowej-roboty-po-12
-miesiacu.html
>
> Też je wszystkie przejrzałaś :O
> Google wypluwa informacje o ponad 300 tysiącach takich portali o żywieniu
> małych dzieci.
>
>>
>>> Bo ja na razie widzę bezrozumne bicie piany: "TYLKO mój przepis jest
>>> dobry".
>>
>> Mój - bo podany przeze mnie i pierwszy raz w ogóle przez kogokolwiek
>> tutaj.
>
> Bzdura, choćby w lipcu 2017 Chiron rozpoczął dyskusję o twarogu własnej
> roboty.
> Robił dokładnie według takiego przepisu - kwaśne mleko wlewał do
> gotującego się i narzekał na jego strukturę, że twardawy, grudowaty i
> suchy. Dokładnie tak, jak narzekałaś na sklepowy.
>
> Osobiście nazwałem ten jego ser mieszaniną twarogu z panirem i doradziłem
> lekkie podgrzewanie wyłącznie kwaśnego mleka.
>
> (...)
>
>> Miliony kobiet karmiły serem domowym z tego przepisu swoje
>> dzieci w ciągu setek lat.
>
> :)
> Juliuszowa Albinowska, "Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania
> zapasów domowych"
> LWÓW 1917. -- NAKŁADEM MACIERZY POLSKIEJ
>
> "Ser zwyczajny. Po zebraniu śmietany
> stawia się garnki z mlekiem kwaśnem na bardzo
> umiarkowanem cieple, najwięcej 30° C. Gdy się
> serwatka zupełnie oddzieli i garnki całkiem osty
> gną, zlewa się twaróg w czysty kończaty worek.
> Gdy ścieknie z niego serwatka, kładzie się worek
> na stolnicę pochyło postawioną i przyciska"
>
>
> NOWA PRAKTYCZNA GOSPODYM LITEWSKA przez Karolinę Biełosierską, Warszawa
> 1889 drukiem Stanisława Niemery.
>
> "Séry proste litewskie.
> Mleko zwyczajnym sposobem skwaszone
> w cieple umiarkowaném, skoro serwatka dobrze
> się oddzieli, zlać do worka i powiesić, żeby
> cała serwatka zciekła. Twaróg ten wcale na
> ogniu nie odtapiany położyć do klinków, na
> cisnąć deską i kamieniami; skoro stwardnieje"
>
>
> POWSZECHNA KUCHNIA SWOJSKA oparta na wieloletniem doświadczeniu i
> zdrowotno - dyetetycznych zasadach.
> Małgorzata Bogacka, 1896 Nowy Sącz nakładem Jakubowskiego.
>
> "Na jeden mały ser wziąć 12-- 14. litrów gęstego mle
> ka wraz ze śmietaną, rozgrzewać na wolnym ogniu, aż się
> twaróg dobrze ściągnie, a serwatka oddzieli."
>
>
>
> To tylko pierwsze z brzegu z moich licznych źródeł.
> A już mieszanie mleka kwaśnego ze słodkim to wymysł ostatnich czasów dla
> leniwych.
> Znacznie lepiej jest ukwasić mleko pod potrzeby, niż później mieszać ze
> słodkim.
>
>> Więc zakończ już tę swoją niechwalebną rzucawkę,
>
> "Setki lat, miliony kobiet", jednym zdaniem świat według Ikselki.
> :)
>
> "Niewiedza jest początkiem drogi mądrości", Ikselka ma szansę wejść na tę
> drogę.
>
Gubisz wątek, lawirujesz, mącisz, mądrzysz się nie ma temat, wygibasy
uprawiasz - bardzo nieciekawe z Ciebie dziecko. Dlatego kończę rozmowę.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|