Data: 2012-06-15 09:30:54
Temat: Re: Pytanie o silikonowe formy
Od: czeremcha <1...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 14 Cze, 21:51, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
> Witam.
> A pytanie takie - co sądzicie o formach silikonowych do pieczenia. Ja
> zawsze piekłem w formach blaszanych, ale mają tę wadę, że wierzchnia
> warstwa (nie wiem - może o cynkowana) się w miarę szybko zużywa i potem
> "pieczone" pozostawione w blaszce na zimno jest niesmaczne. Warto kupiś
> "silikony"?
Silikony tez się zużywają. A jeśli już kupować - to jeśli jest to
forma na większe ciasto /keksówka, babkowa czy okrągła jak tortownica/
- to zdecydowanie z metalową obwódką wokół górnej krawędzi. Inaczej -
w trakcie pieczenia forma w nieznaczny sposób, ale zawsze - zaczyna
żyć własnym życiem i ciasto ma nieco inny kształt, niż oczekiwany ;-)
No i ciasto trzeba z formy wyjąć przed krojeniem ;-)
Ania
|