Data: 2012-06-15 09:36:16
Temat: Re: Pytanie o silikonowe formy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 02:30:54 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> On 14 Cze, 21:51, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
>> Witam.
>> A pytanie takie - co sądzicie o formach silikonowych do pieczenia. Ja
>> zawsze piekłem w formach blaszanych, ale mają tę wadę, że wierzchnia
>> warstwa (nie wiem - może o cynkowana) się w miarę szybko zużywa i potem
>> "pieczone" pozostawione w blaszce na zimno jest niesmaczne. Warto kupiś
>> "silikony"?
>
> Silikony tez się zużywają. A jeśli już kupować - to jeśli jest to
> forma na większe ciasto /keksówka, babkowa czy okrągła jak tortownica/
> - to zdecydowanie z metalową obwódką wokół górnej krawędzi. Inaczej -
> w trakcie pieczenia forma w nieznaczny sposób, ale zawsze - zaczyna
> żyć własnym życiem i ciasto ma nieco inny kształt, niż oczekiwany ;-)
No, tak myślałam! Silikonowe formy generalnie mnie nie kręcą, odkąd tylko
się pojawiły. Dla mnie to kolejny gadżet. W dodatku podejrzewam, ze
bardziej szkodliwy, niż użyteczny. Miną szybko tak jak sie pojawiły.
> No i ciasto trzeba z formy wyjąć przed krojeniem ;-)
>
E, to raczej z każdej - żeby nie zniszczyć. No i pozostawione w formie
wilgotnieje od spodu.
--
XL
|