Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o silikonowe formy
Date: Fri, 15 Jun 2012 11:36:16 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <e5gtiup9im6w.1t4bcts9ik8ij$.dlg@40tude.net>
References: <s...@k...domain>
<a...@l...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: cjs210.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339752977 25168 83.31.68.210 (15 Jun 2012 09:36:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Jun 2012 09:36:17 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346715
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 02:30:54 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> On 14 Cze, 21:51, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
>> Witam.
>> A pytanie takie - co sądzicie o formach silikonowych do pieczenia. Ja
>> zawsze piekłem w formach blaszanych, ale mają tę wadę, że wierzchnia
>> warstwa (nie wiem - może o cynkowana) się w miarę szybko zużywa i potem
>> "pieczone" pozostawione w blaszce na zimno jest niesmaczne. Warto kupiś
>> "silikony"?
>
> Silikony tez się zużywają. A jeśli już kupować - to jeśli jest to
> forma na większe ciasto /keksówka, babkowa czy okrągła jak tortownica/
> - to zdecydowanie z metalową obwódką wokół górnej krawędzi. Inaczej -
> w trakcie pieczenia forma w nieznaczny sposób, ale zawsze - zaczyna
> żyć własnym życiem i ciasto ma nieco inny kształt, niż oczekiwany ;-)
No, tak myślałam! Silikonowe formy generalnie mnie nie kręcą, odkąd tylko
się pojawiły. Dla mnie to kolejny gadżet. W dodatku podejrzewam, ze
bardziej szkodliwy, niż użyteczny. Miną szybko tak jak sie pojawiły.
> No i ciasto trzeba z formy wyjąć przed krojeniem ;-)
>
E, to raczej z każdej - żeby nie zniszczyć. No i pozostawione w formie
wilgotnieje od spodu.
--
XL
|