Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: bbjk <a...@b...cc>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
Date: Sun, 26 Oct 2014 08:30:42 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 39
Message-ID: <m2i7v3$36a$1@node1.news.atman.pl>
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2fann$1rt$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
<544c9c0b$0$11131$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.218.107.182
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1414308643 3274 83.218.107.182 (26 Oct 2014 07:30:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Oct 2014 07:30:43 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101
Thunderbird/24.6.0
In-Reply-To: <544c9c0b$0$11131$65785112@news.neostrada.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 141025-0, 2014-10-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358255
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-10-26 08:00, Qrczak pisze:
>
> Jako iż już jest jutro, to napiszę:
> Marchew w grubsze krążki, ziemniaki w półplastry, wrzucić na skropioną
> oliwą blaszkę, delikatnie posolić, przyprawić (ja używam gotowej
> mieszanki "do ziemniaków" złożonej m.in. z kminku i czerwonej papryki) i
> wstawić do piekarnika. Po około pół godzinie dołożyć pokrojoną paprykę
> (czerwoną, zieloną, raczej tę słodką, ale można też i czuszki czy innej
> ostrej) i dynię (używam hokaido, bo nie trzeba walczyć z nią przy
> obieraniu, dlatego do pieczenia wrzucam później; inną odmianę można
> ciepnąć na blachę w tym samym czasie, co ziemiaki i marchew), dobrze
> doprawić: cynamon, papryka słodka i ostra, kumin, muszkat. Piec jeszcze
> z pół godziny.
> Będzie nieciapaja, a i gorące też.
Wypróbuję na sobie, a potem się zobaczy, czy będzie i dla
obcych/znajomych ludzi. Tylko ten cynamon mi zgrzyta troszkę, ale ja w
ogóle mało cynamonowa, bardzo mało.
Dzięki, brzmi fajnie na długie jesienne wieczory.
> I choć czasu upłynęło tyle, wciąż chodzi o zaskoczenie. Stąd ciekłe
> azoty, stąd sous vide, stąd lody z tatara, ziemia z kaszy czy puder o
> aromacie palonego siana.
Pędraki.
Bo to chyba nie tyle chodzi o jedzenie, a o pokazanie, że się jest
wyjątkowym, innym od innych, należy się do elity. Dlatego hipsterzy
rzucili się na hamburgery.
Ale jak z każdej nowości, czy mody, coś z tego pewnie zostanie.
Zmienia się też ocena pospolitości, np. dorsz/łosoś.
> Moje pieczone nie okazały się hitem... dzieci odrzuciły orzechy.
> Mnie oczywiście smakowało, ale ja to żrem wszystko...
Przyjemnie Cię gościć.
--
B.
|