Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: Czemu Kuroń zdurniał???!!!!
Date: Sun, 21 Oct 2001 09:24:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9qttbs$3hk$1@news.tpi.pl>
References: <9qjinr$r3p$1@i26.srv.wp-sa.pl>
<1f1ffn1.1vzu31f1l1tylyN%wlos@tele.com.pl>
<9qn2ct$b27$1@sunsite.icm.edu.pl> <9...@K...Brywczynski>
<9qocbl$i4r$1@i26.srv.wp-sa.pl> <9...@K...Brywczynski>
<9qrmdb$87i$1@info.cyf-kr.edu.pl> <9...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: d2-115.bci.net.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1003649212 3636 195.116.240.115 (21 Oct 2001 07:26:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Oct 2001 07:26:52 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75706
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:9qs1tm.3vugj4d.1@Konrad.Brywczynski...
> "Kasia L." <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:9qrmdb$87i$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> > Chyba, że jest to bistecca alla fiorentina, wtedy powinien.:)
>
> Przepis, kochana, przepis! :-)
Bardzo mi przykro ale bistecca alla fiorentina znam tylko, niestety
teoretycznie. Mięso to rostbef z kością z przylegającym do niej kawałkiem
polędwicy (Wlosi mają specjalną rasę bydła na ten specjał) powinno być
koniecznie ze zwierzęcia młodszego niż 18 miesięczne i wisieć co najmniej
przez 3 tygodnie aby nabrało smaku i delikatności. Jak już to wszystko masz
to rozpalasz palenisko, rozżarzone węgle wymiatasz z ognia, kładziesz na tym
ruszt i na tym ruszcie pieczesz mięso ok. 5-7 min z każdej strony (kawałki
mięsa sa bardz grube na 2 lub 3 palce) gdy jest gotowe, już na talerzu,
posypuje się tylko solą i grubo zmielonym pieprzem i polewa obficie
toskańską oliwą z pierwszego tłoczenia oczywiście. Podobno jest to wspaniała
potrawa, niestety aż do 2002 roku ma nie być serwowana w restauracjach w
związku z choroba szalonych krów. Powtarzam tę informację za dziewczyną z
włoskiej grupy dyskusyjnej o kuchni. I jest to chyba prawda bo w tym roku
miałam przyjemność spędzić wakacje w Toskanii i specjalnie szukałam w menu
różnych restauracji bistecca i nie było. Raz znalazłam wymienioną nazwę ale
w miejscu gdzie powinna być cena widniał napis stop. Musiałam obejść się
smakiem :( ale za dwa lata....
Kasia L.
|